


27,80 zł

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Gruyere 100 gr





Opis
Gruyere to dojrzewający i twardy ser ze Szwajcarii, zwany także Gruyerza. Ser został po raz pierwszy wyprodukowany około 400 lat temu w okolicach miejscowości Fryburg w zachodniej części Szwajcarii. Ze względu na chronioną nazwę Gruyere może być produkowany tylko w tych miejscach oraz z dbałością o poszanowanie tradycyjnych metod produkcji m. in. mleko wykorzystywane do wytworzenia sera jest niepasteryzowane.
Ser Gruyere dojrzewa przez około 10 miesięcy, natomiast oferowany przez nas dojrzewa 18 miesięcy. Ze względu na długi okres dojrzewania sera, ilość laktozy jest równa zeru lub minimalna.
Konsystencja - twardy, niezbyt kruchy, wyczuwalne charakterystyczne kryształki soli.
Smak - łagodny z orzechowym posmakiem.
Skład: mleko krowie niepasteryzowane, sól, zakwas kultur mleczarskich, podpuszczka.