


27,80 zł

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Parmelino 500gr





Opis
Parmelino to długo dojrzewający i twardy ser ze Szwajcarii. Ser został po raz pierwszy wyprodukowany około 400 lat temu w okolicach miejscowości Fryburg w zachodniej części Szwajcarii. Mleko wykorzystywane do wytworzenia sera jest niepasteryzowane. Kolor sera jest ciemno żółty, konsystencja podobna do parmezanu.
Ser Parmelino dojrzewa przez około 12-14 miesięcy. Ze względu na długi okres dojrzewania sera, ilość laktozy jest równa zeru lub minimalna. Idealny do kruszenia lub ścierania na potrawy takie jak risotto, makaron czy salatki. Jest świetnym dodatkiem do desek sera razem z winem i owocami.
Konsystencja - twardy, kruchliwy, .
Smak - intensywny nieco pikantny.
Skład: mleko krowie niepasteryzowane, sól, zakwas kultur mleczarskich, podpuszczka.